Čeština English
 
 
 
 

O restauraci

Víte co jíte - maso s rodným listem

Restaurace „U Bílé krávy" je zaměřena na speciality z hovězího masa plemene Charolais. Toto bílé plemeno pochází z francouzského Burgundska, proslulého nejen skvělým vínem, ale i jeho snoubením s mnoha kulinárními specialitami. Vedle steaků, o nichž věříme, že jsou u nás nejlepší, Vám proto představujeme další pochoutky tohoto kraje a francouzské kuchyně.

 

Co bychom Vám však chtěli zprostředkovat nejvíc, je radost a potěšení, kterou Francouzi pociťují z dobrého jídla, pečlivost a fantazii při jeho přípravě a úctu a soustředěnost při jeho konzumaci.

 

Francouzi říkají, „hovězí je králem mezi masy a maso pro krále". Ale aby si mohlo toto ocenění zasloužit musí být splněny následující předpoklady, které důsledně dodržujeme:  

Tabule s údaji o mase
  • Správné plemeno - v posledních třiceti letech byla vyšlechtěna specializovaná masná plemena, která se vyznačují vysokou kvalitou masa. Plemeno Charolais je nejproslulejším z francouzských masných plemen skotu.
  • Stáří zvířete - nejvyšší kvalita masa je z mladých pastevně odchovaných zvířat ve stáří od 18 až do 22 měsíců.
  • Zrání masa - jemnost, křehkost a šťavnatost dodává masu zrání po porážce. Naše maso zraje 2 měsíce v jatečných čtvrtích při teplotě 2°C, kdy působením kyseliny mléčné a enzymů dochází přeměně svalových vláken. K správnému zrání masa je bezpodmínečně nutná bezstresová porážka.
  • Správné bourání a příprava - Francouzi bourají maso na 32 částí, z nichž téměř každá má své specifické použití v kuchyni.

Naše maso je vyjímečné právě tím, že splňuje všechny tyto podmínky. Pochází z mladých býků plemene Charolais odchovaných na Českomoravské vysočině.

 

O každém kusu se můžete z tabule vyvěšené v restauraci dozvědět vše: jeho číslo, stáří, datum porážky i konkrétní dobu zrání masa.

 

Z takto kvalitního masa je možno minutkově upravovat nejen obligátní svíčkovou (fillet), ale představit i vynikající roštěnou (faux fillet), vysoký roštěnec (entrecótes) i vybrané svaly ze slabiny (oangle, bavette) a z kýty (rumpsteak, tranche). Oproti svíčkové na nich Francouzi oceňují výraznější strukturu a šťavnatost.

Maso

 

Před dvaceti lety jsme dovezli z Francie první plemenný materiál plemene Charolais. Naše plemenářská společnost Beef Natural (Natural) se ve spolupráci s francouzskými partnery věnuje šlechtění, dovozu a rozšiřování tohoto plemene dodnes.

 Většina produkce českých chovatelů se vyváží jako odstavená telata do Německa a Itálie, kde je finalizace včetně zpeněžení na podstatně lepší úrovni.

Chceme však toto královské maso představit i u nás v té nejlepší kvalitě a kuchyňské úpravě.


Proto Vás vítá naše „Bílá kráva" a přeje dobrou chuť i „Bon apetite"

O bílých kravách - příběh naší restaurace

 

Pálení destilátů

Vaření s dusíkem