Vyšel o nás článek v časopise Ego


V článku se dozvíte více o přípravě zeleninového jídla Ratatouille a taky pár tipů od naší šéfkuchařky Víťi Bajčanové.

Jak připravit skvělé ratatouille, zeleninové ragú z Francie

Lucie Víchová redaktorka  15. 9. 2017 00:00 (aktualizováno: 21. 9. 2017 11:18) Jídlo

  • Lehké jídlo pocházející z francouzské Nice.
  • Orestovaná letní zelenina voní bylinkami z Provence.

jarvis_59ba6985498e2987daeab377

Směs lilků, cuket, rajčat a paprik okořeněná provensálskými bylinkami a k tomu sklenka dobrého vína. Ratatouille můžeme označit za ekvivalent lehkého pokrmu. V kuchyni má mnoho využití − lze ho servírovat samostatně s francouzskou bagetkou či coby přílohu k masným pokrmům. A můžete si na něm pochutnat i za studena.

Toto variabilní zeleninové ragú vzniklo v okolí francouzské Nice. Podobný pokrm mají i na Mallorce, kde se nazývá tumbet, nebo ve Španělsku, kde pro něj používají výraz xamfaina. Ve Francii se ratatouille připravuje už od 18. století. Vzhledem k nenáročnosti na ingredience asi nikoho nepřekvapí, že se jednalo hlavně o jídlo chudších vrstev.

Svůj název jídlo získalo z francouzského slova „touiller“, které znamená příznačně míchat. Metod přípravy je hned několik. První z nich je smíchání všech ingrediencí dohromady a jejich následné upečení. Častěji ale kuchaři nejprve každý druh na kostky nakrájené zeleniny osmahnou zvlášť na olivovém oleji, poté vše smíchají a dochutí. Třetí variantou přípravy je na kolečka nakrájenou zeleninu vrstvit na plechu a pak ji zapéct v troubě.

„Při přípravě ratatouille je důležité, aby byly všechny druhy nakrájené zeleniny stejně velké,“ podotýká Víťaportrétovka Bajčanová, šéfkuchařka restaurace Bílá kráva, která se specializuje na francouzskou kuchyni. Zvolili zde druhou ze zmiňovaných metod přípravy: „Každý druh potřebuje jinou dobu úpravy a jiné množství oleje. Jídlo navíc nemá působit těžce a nemá být mastné. Orestovaná zelenina se pak sesype do jednoho hrnce, kam se přidá víno, bylinky a dusí se, aby se propojily chutě. V létě je základ používat bylinky čerstvé − rozmarýn, tymián i majoránku. Ty jídlo krásně rozvoní,“ uzavírá Bajčanová.

Bílá-kráva



Zpět na seznam novinek