Chov holubů

V sezónní nabídce restaurace najdete i jídla z holoubat z našeho ekologického chovu. Jsme na to pyšní, protože se domníváme, že tím se mnoho restaurací pochlubit nemůže.

holuby z našeho chovuHoloubata pochází z našeho chovu v Liboci a jsou ze specializovaného masného plemene Texan, které bylo vyšlechtěno převážně z francouzského Mondéna. Plemeno má výrazně osvalené prsní partie a vzhledem ke své váze téměř nelétá. Na rozdíl od drůbeže maso holoubat má výraznou tmavou barvu a plnou aromatickou chuť. Rovněž je křehké a lehce stravitelné. Holoubata patří mezi tradiční delikatesy, které nechyběly ani na královských stolech a stále jsou ve Francii, Itálii a mezi gurmány z celého světa velmi ceněna.

Přestože byl holub domestikován již před 6,000 tisíci lety, nestalo se z jeho chovu průmyslové odvětví. Důvodem k tomu je způsob péče o mláďata holuba. Mladá holoubata jsou krmena výhradně tzv. holubím mlékem z volete jejich rodičů a oba rodiče se střídají v sezení na vejcích, což velmi komplikuje možnosti velkochovu.